Krav til ventilation i boligen

En god ventilation er nøgleordet, når vi snakker et godt indeklima. En ordentlig ventilation i boligen er især vigtig i forbindelse med den daglige madlavning, badning og tøjvask, som afgiver en del fugt i hjemmet. En dårlig – eller slet ingen – ventilation kan med tiden forårsage skimmelsvamp, som både er sundhedsskadeligt og kræver meget arbejde at få fjernet.

Når vi snakker ventilation i boligen, er der nogle krav fra byggereglementet, som skal følges. Først og fremmest skal der være en udelufttilførsel på minimum 0,3 liter luft i sekundet pr. opvarmede kvadratmeter. Derudover findes der en række generelle krav til de forskellige rum i boligen, det kan for eksempel omfatte:

  • Krav til emhætte og dens egenskaber i køkkenet
  • Krav til udelufttilførsel gennem åbninger eller ventilationsanlæg
  • Krav til træk i de forskellige rum
  • Krav til overførslen af luft fra et rum til et andet

Der er mange forskellige krav at holde styr på, og Eurofins Miljø Luft kan sagtens hjælpe dig med undersøgelser og analyser, så du kan få styr på området.

Bygger du, eller skal du bygge nyt i nærmeste fremtid, er det bygherren, der skal sørge for, at alle disse krav bliver overholdt.

Hvordan kan jeg opnå en god ventilation?

Det behøver ikke være svært at opnå en god ventilation i boligen. Helt overordnet findes der to forskellige former for ventilation – naturlig ventilation og mekanisk ventilation. Der er fordele og ulemper ved begge dele, og for at opnå det bedste resultat, kan du med fordel kombinere ventilationsmetoderne.

En naturlig ventilation er billigere, da der ikke er nogle omkostninger til elforbruget. Derudover vil en naturlig ventilation som udgangspunkt være lydløs – bortset for udefrakommende støj, som ikke kan kontrolleres. Der kan være visse støjforstyrrelser ved brug af mekanisk ventilation, men det problem kan heldigvis næsten altid løses.

Selvom mekanisk ventilation kan være en investering, kan det godt være værd at overveje, hvis du ønsker en bedre ventilation i hjemmet. Mekanisk ventilation giver dig mulighed for varmegenvinding, hvilket i nogle tilfælde kan nedsætte dit varmeforbrug. Derudover bliver du ikke påvirket af udeklimaet, du skal for eksempel ikke bekymre dig om træk, når du selv kan regulere ventilationen.

Har du spørgsmål, kan du kontakte os herunder:

Kristina Hansen

Kunderådgiver

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close